János bátyánk székelységre tanít

... avagy egy szó mint székely

Hogyan készül a legfinomabb tőtöttkáposzta?

2019. december 06. 16:33 - János bátyám

Adjon Isten jó egészséget mindenkinek!

A múltkor, mikor egy átlagos napomról írék maguknak (amit ha még nem olvastak el, ide kattintva megtehetik), megemlítettem, hogy később bövebben írok az ételekről. Na hát ez az alkalom es eljöve, me így az adventi üdőben, mü nem csak a karácsonykor megszülető küsdedet várjuk, hanem a sok finom falatot es, amit az asszon csinál. Márpedig az igazat megvallva, ha máshoz nem es ért az asszon, de főzni egyszer úgy tud, hogy merem állítani itt a faluban egy se. Így há megkérém, hogy mondja el, hogy csinálja a tőtöttkáposztát, s leírom ide.

Na először lássuk mik es a hezzavalók: egyszer es egy kiló darált disznyólapocka, osztán harminc darab savanyúkáposztalapi, egy kiló reszelt savanyúkáposzta, egy kiló füstölt csülök, tíz deka rizsa, egy vereshagyma, öt deci jó házi paradicsomlé, egy csokor csombor, egy csokor kapor, három kicsikalány őröltpaprika, egy kicsikalány őrölt kömény, három darab babérlevél, három kicsikalány őröltbors, négy evőkalány disznyózsír, s két evőkalány só.

Na ha megvannak ezek a hezzavalók, jöhet az elkészítése. Jól figyeljenek, me erőssen fontos rész következik. Először es a disznyózsírban megdínszteljük a felaprított vereshagymát, míg üveges nem lesz, s a tűzről lehúzva az edényt, rászórjuk az őröltpaprikát s elkavarjuk. A darálthúst béfűszerezzük a borssal, köménnyel, s ízlés szerint megsózzuk, hozzáöntjük a rizsát, osztán a dínsztelt hagymát es, s jól összedagasztjuk. A vastag erétől megszabadított káposztaleveleket a tenyerünkbe rakjuk, s a közepébe rakunk egy gombóccal abból a jó finom darált húsból. Egyik oldalát visszahajtjuk, s majd a büteitől feltekerjük, s a másik büteinél es visszanyomkodjuk, hogy a tőtelék ne buggyanhasson ki főzés közben. Amikor ezzel megvónánk, egy lábost kikenünk a még zsírral. A kaprot, a babért s a csombort az aljára helyezzük, s béborítjuk maradék káposztalapikkal, s a csülökről lefejtett bőrrel fedjük. Erre jön egy réteg göngyölt, tőtöttkáposzta, szorosan egymás mellé, majd a feldarabolt csülökhúsból is. Lefedjük egy réteg vágott káposztával, majd a 3-4 deci vízzel elvigyített paradicsomlével béöntjük, hogy legalább 1-2 ujjnyit ellepje. Lassú tűzön, fedő alatt, két órán át főzzük. Nem keverjük, csak ha a leve elfő, öntünk hozzá vizet.

Osztán már csak a legjobb rész jő. Tejföllel a tetejin, friss, ropogós házikenyérrel tálaljuk, s béförgöljük. Ha eszerint a recept szerint csinálják, én garantálom, hogy minnd a tíz ujjukat leszopogatják, olyan finom lesz. Csak eppe a vendégeket ne nagyon kénálják, me hanem úgy járnak, mint mü. Ahányszor átjönnek komámék, egyfeszt csak abban jár az esze, hogy lesi neme van tőtöttkáposzta. Komasszony kosztját már alig-alig eszi.

Na egészségükre váljék! Jó étvágyat hezza!

János

„bövebben” – bőven, többet

„küsdedet” – kisded, gyermek Jézusra utalva

„hezzavalók” – hozzávalók

„disznyólapocka” – sertéslapocka

„kicsikalány” – kávéskanál

„evőkalány” – evőkanál

„büteitől” – végétől

„béförgöljük” – megesszük, behabzsoljuk

„kénálják” – kínálják

„egyfeszt” – mindig

„hezza” – hozzá

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://janosbatyam.blog.hu/api/trackback/id/tr9215341312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOAR 2019.12.07. 11:27:51

A székely töltöttkáposztában-ami amúgy messze nem a "legfinomabb", valójában nyomába sem ér a magyarnak-nincs paradicsomlé. Ez a műtájszólás meg erőst szánalmas...

kanász 2019.12.07. 11:55:52

idegesítő ez a szöveg! Nem kellene erőltetni!

Sele Burdi 2019.12.07. 13:24:14

Szekelyeknel nincs benne pirospaprika es nem toltottkaposzta, hanem toltelekeskaposzta

MACISAJT 2019.12.07. 14:47:21

" Lassú tűzön, fedő alatt, két órán át főzzük. "

A valóságban pedig ilyenkor elő vesszük az ünnepi korondi káposzta főző cserépedényt, szép mázasat, virágosat.
Gondosan beáztatjuk használat előtt.
Elrendezzük abban a hozzávalókat, majd elő NEM melegített sütőben, 120-140 fokon négy-hat órán keresztül csendesen elkészítjük a töltelékes káposztát.
Hogy egy csepp folyadék se távozzon közben, a cserépedény tetejét még darab alufóliával is lezárjuk, így nem kell attól tartani hogy a leve elfő.

Paradicsomlét nem teszünk, a csombor az anyaországban borsikafű.

nickM 2019.12.07. 17:12:46

"Pindurit" túltoltad.
ad1: Mi a lótüdőt keres savanyúkáposzta a töltöttkáposztában?
ad2: KAPOOOOR??? Az hogy keveredett oda?
ad3: Dinsztelt hagyma? :O
ad4: Pirospaprika?? :O
ad5: Népieschnek gondolt nyelvezet? :(
Dobj ki nyugodtan, de ez így sajnos nem értelmezhető, cserébe legalább fájdalmas olvasni. Ha érdekel a _valódi_ (Erdély+tirpákia) töltöttkáposzta receptje, szólj.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2019.12.07. 17:53:12

@nickM: A karácsonyi töltöttkáposztát abszolúte és kizárólag savanyúkáposztából kell készíteni. A savanyú íz kiválóan ellensúlyozza a viszonylag zsíros környezetet (töltelék, húsok, csülkök, bőrök), másrészt remekül illik ugyanezen húsneműek füstölt ízéhez.
Natúr , tehát nem savanyú káposztából csak sovány nyári töltött káposzta készíthető, ezt viszont ajánlatos paradicsommal csinálni, ettől lesz egyszerre édes és savanyú.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.12.07. 17:53:31

A családom székely (rajtam kívül), és minden évben küzdök a tőtöttkáposztával, mert ahogy ők csinálják az számora ehetetlen. Teljesen más, mint otthon. :-)))) Mikor először ettem, még nem mertem megfogalmazni, de az évek teltével (töltével :-) ) rájöttem, hogy teljesen más, mint gyerekkoronban. És utána rájöttem, hogy nem szeretem. Most már jópofiságból sem eszem meg.

Egyébként arra is rájöttem, hogy ez az az étel, aminek talán a legtöbb gyökeresen eltérő változata van. Kombinációk:
-paradicsomos/ nem az,
-savanyú káposztás/édes káposztás
-gombóc formájú/hosszúkás
-csak töltelék van/a töltelék káposztába van csavarva

Ezek mindenféle együttes előfordulása lehetséges.

A székely tulajdonságai: hosszúkás, káposztába töltött, és brutálisan zsíros jól meghintve a gyűlöletes csomborral. A miénk: gömb alakú, jó savanykás, vizes, nem zsíros, és sok vágott káposzta van mellette (a székely mellett nincs vágott káposzta felhalmozva).

holysmoke0523 2019.12.07. 18:02:45

@nickM: Még a káposztalevél is savanyúkáposzta fejből van nálunk.
A kaporral és a dinsztelt hagymával egyetértek,paradicsomot mi sem öntünk a savanyúkáposztára.
Ha nyers/édeskáposztából készül,akkor viszont megy bele a pari is rendesen.
Pirospaprika pedig sosem elég.

Ellenben,az a recept engem (és gondolom másokat is) érdekelne,ha szabad ilyet kérni,akkor légy oly kedves és oszd meg velünk.
Szeretném más hagyományos káposztáját is megkóstolni.
Köszi

CCnick 2019.12.07. 19:04:04

megpróbáltam elolvasni de pár sor után hagytama francba.

CCnick 2019.12.07. 19:06:42

@nickM: "ad1: Mi a lótüdőt keres savanyúkáposzta a töltöttkáposztában?" Mondjuk azzal készül rendes helyeken?

ze11 2019.12.07. 22:33:34

@CCnick: Bezony ám, hogy azzal készül!

spinat 2019.12.08. 11:35:03

@ze11: valahol azzal készül, valahol még nem. Szerintem jobb nélküle. A fenti receptbe kevés a rizs és nem vettem észre a fokhagymát. Én babérlevelet és köményt sem teszek bele.

spinat 2019.12.08. 11:35:03

@ze11: valahol azzal készül, valahol még nem. Szerintem jobb nélküle. A fenti receptbe kevés a rizs és nem vettem észre a fokhagymát. Én babérlevelet és köményt sem teszek bele.

kocsmagomba 2019.12.08. 13:04:08

Émberek! Jó reggelt! Ez a poszt a nyelvről szól és nem az étel receptjéről!
Úgy erőltetett, ahogy van, kérem a poszt tolót ne folytassa! Több tudás kéne ehhöz.
Ettől még ne értsük félre! Nyelv ez, nem káposzta.

Balambér Kovács 2019.12.08. 16:50:17

" lefekvé a gyomrába " megfeküdte a gyomrát. Nem csak a tőtöttkáposzta, de a szöveg is!

ze11 2019.12.12. 20:28:58

@spinat: A karácsony tájékán főzött biza' savanyúkáposztásval készült, merthogy másmilyen aprókáposzta nem nagyon akadt ilynekor a házaknál - a nyári, harsogó friss káposztás az más, abba sima apróra vágott nyers káposzta került.

János bátyám 2019.12.14. 20:43:14

@BOAR: Úgy látom maga nem látogatott el soha Székelyfődre. Ha van üdeje, nyugodtan látogasson el, s beszéljen egy üdős emberrel, s azután másképp fogja gondolni.

János bátyám 2019.12.14. 20:47:28

@MACISAJT: Ejjj ha ezt elmondom az asszonnak! Csak az a baj, hogy mü messze lakunk Korondtól, de szólok a fiamnak, hozzon onnan cserepedényt.

János bátyám 2019.12.14. 20:52:38

@nickM: Én úgy tartom, ahány ház, annyi szokás. De ha úgy gondolja, hogy tud egy jobbacsaka receptet, nyugodtan írja le.

János bátyám 2019.12.14. 20:56:20

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Látom maga jól tudja mi fán terem a tőtöttkáposzta. Egészségére!

János bátyám 2019.12.14. 21:05:29

@fofilozofus: Az az igazság, hogy én erőst szeretem a reszelt káposztát a tőtelékek mellé. Tudja az asszon, hogy kell nekem csinálja. Másképp meg ne aggódjon. Egy kupica pálinkával a zsíros es elcsúszik.

János bátyám 2019.12.14. 21:10:33

@kocsmagomba: Mü nem használjuk az ehhöz szót. Csakugyan azt tudom magának es ajánlani, hogy látogasson el Székelyfődre, s beszélgessen el egy üdős emberrel.

János bátyám 2019.12.14. 21:15:42

@ze11: Maga erőst érti, hogy mennek a dolgok nálunk felé. Jó étvágyat majd hozzá!

MACISAJT 2019.12.20. 06:52:14

@János bátyám: "Ejjj ha ezt elmondom az asszonnak! Csak az a baj, hogy mü messze lakunk Korondtól, de szólok a fiamnak, hozzon onnan cserepedényt."

Megéri...Házad dísze lesz.